2008. május 31., szombat

Hétvége

Pénteken délelőtt Iskola nap volt Tamásiban, engem is meghívtak a többi egyház vezetővel együtt. Olyan protokolláris alkalom volt, ami se nem használ - se nem árt. Utána az irodámban dolgozgattam. Tamásiban a Nehémiás könyvét tanulmányozzuk és a 3. részhez készítettem egy térképet - kiteszem lehet érdekel valakit. Délután Bibliaóra Nyüveden majd Tamásiban. Szombaton megint betonozás volt kora délutánig, majd IFI óra, az Úr Jézus születését néztük meg egy nemrég készült filmből, majd beszélgettünk és imádkoztunk. Este Fiatalházasok közössége volt Biharon. Vasárnap Úrvacsoraosztás Biharon, a kiküldött teológus tv. is ott lesz ígérete szerint. Holnapra ígérték az orvosok Tóth Józsi testvérnek - akiért egy ideje imádkozik a gyülekezetünk, hogy haza engedik. Köszönöm, hogy ti imádkoztatok érte, már jobban van - de kell, hogy vigyázzon és erősödjön.

2008. május 29., csütörtök

Kertészkedés

Ilyen jellegű írásom elég ritkán volt, ma viszont annál jobban örülök. Ma a feleségemmel a kertben ügyködtünk szedtünk salátát és más zöldséget a reggelihez és az ebédhez. Ez eddig semmi különös, mert a kert sokat kitermelt már eddig is a konyhára. Azt is láttuk, hogy a zöldborsó kezd érni, az idén nagyszerűre sikeredett. Ma leszedtük kb. a negyedét és az is lett 13 kg - volt mit pucolni. Hát kiszámítottam, mennyibe került a mag és mennyit érne a termés és azt mondtam megéri. Bárcsak a lelki életünk lenne ilyen sokszorozódó és önműködő (illetve kevés megmunkálást igénylő) mint a borsó termesztés.

2008. május 28., szerda

Még mindig gáz + ...

Kedden délelőtt az autót néztem át és a motor házat takarítottam egy kicsit. Délután Biharra mentem és a gáz szerelést sikerült befejezzem. A múlt héten az egyik fiatal lefestette a csöveket is, így a vége fele járunk ennek a munkának. Segített egy testvér a gyülekezetből és helyére került a gáz szivárgás érzékelő és más apróság is. Mostmár várom, hogy jöjjenek a gázosok és vegyék át a gáz hálózatot. Szerdán idehaza voltam és az irodában dolgozgattam, a meleg eléggé elveszi a kedvem... és fáradtá tesz. Este imaóra és közösségi.

2008. május 27., kedd

További napok

Megvolt Szombaton a Missziós Konferencia is, jelen voltak a Kárpátmedence különböző térségeinek a képviselői, akik beszámoltak az ottani magyarok helyzetéről és a misszió helyzetéről. Mintegy 300 résztvevő volt, jó volt együtt énekelni és imádkozni. Két előadás is elhangzott id. Veress Ernő és Borzási István részéről, az István előadásának írott verziója itt van. Szombaton vitték át a súlyosok osztályáról Tóth József tv. a paptamási gyülekezet diakónusát a sebészeti osztályra, nemrég műtötték tüdő és lép problémákkal. Már jobban érzi magát hétfőn a lábán járt. Imádkozzatok érte! Vasárnap Bihari napom volt, a délelőtti Istentisztelet után tv óra volt, majd ebéd után kovácsiba látogattam el. Délután egy különös alkalom volt, megemlékeztünk Izráel állam 60 éves fennállásáról, zsidó dallamra épülő énekeket énekeltek a fiatalok, és az igehirdetés is Izráelről és a pogányokról szólt. Hétfőn délelőtt csendes napom volt, délután kiscsoportos közösségi alkalom a Barnabás Lelkipásztori Közösségen belül. Este az öcsémmel jártuk Váradot és légkondicionáló berendezést vettünk neki - lehet nemsoká én is kell vegyek, meleg nyarak járnak erre fele.

2008. május 23., péntek

Nyüvedi képek

Pénteken egy csendesebb napunk volt, az irodában tevékenykedtem és készültem a hétvégi szolgálatokra. Holnap az új Rogériuszi Baptista Gyülekezet ad otthont az országos Missziós Konferenciának, és ezzel el fog telni a nap. Itt teszem közre a nyüvedi képeket, mert ma este ott is voltam Bibliaórán.

Család és Lindab

A temetésre megérkeztek anyósomék is, így lett egy kis családi összejövetel is. Mivel messze laknak, hát maradtak még egy napra. Beszélgettünk és még kertészkedtünk is közösen. Közben beszaladtam Váradra és megrendeltük a Lindab tetőt a bihari gyülekezethez. Szeretnénk az imaházat és az újonnan épített részt egyszerre befedni. Este Bibliaóra volt Biharon, egy ideje már az Apostolok Cselekedeteit tanulmányozzuk.

2008. május 21., szerda

Megint temetés

Mára más tervem lett volna, de tegnap összefutottam a feleségem családjának egy részével és szomorúan értesítettek, hogy meghalt egy rokon - anyósom első unokatestvére. Így ma találkozik a család, igaz nem öröm teljes körülmények között. Délután imaóra Tamásiban és családi összejövetel.

2008. május 20., kedd

Kinlódás

Ez volt a jellemző a tegnapi napra. Egy kedves testvér családjában kellet vizet vezessek. A víz pompával lehet valami bibi, mert a vederből kihúzza a vizet, de a kútból nem. Végül befejkezetlen kellett félbehagyjam a dolgot és mentem IFI-re Biharra, ma az Úr Jézus születéséről néztünk meg egy filmet és elbeszélgettünk. Ma Váradon vagyok ezt azt intézni és a lelkipásztoroknak gyűlésünk is van. Este közösségi lesz Biharon.

2008. május 19., hétfő

Nyüvedi ünnepségek

Vasárnap nagy ünnep volt Nyüveden a Református Egyházközségben, s bennünket is meghívtak, hogy velük együtt örüljünk. Hálaadó ünnepélyük volt a templom fennállásának 200 évére emlékeztek. Ezenkívül egy új haranglábat és templom tornyot avattunk fel - ezelőtt jó 60 évvel ledőlt a régi torony és áldozatos munkával mostanra sikerült elkészíteni. Jelen volt és igét hirdetett Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyház helyettes püspöke. A harmadik esemény egy az I. és II. Világháborúban elhunyt hősöknek emelt emlékmű. Szép szervezés és operatív lebonyolítás volt, az éneklést a Krasznai Református Gyülekezet énekkara szolgáltatta. Az összejövetel után egy estebédre voltunk hivatalosak, jó ellátásban részesítettek - köszönjük szépen. Teszek majd fel képet is, csak gyűjtsem össze, mert nálam nem volt gép.

Tovább a hét

A héten a megszokott és beütemezett szolgálatok mentek tovább. Sárika egyre erősödik és mi is együtt örülünk. Két nap voltam segíteni fiatal testvéreimnek, akik házat építenek Biharon - az utóbbi időben többen építkeznek, s az imaháznál is kellene meginduljunk az idén. A héten került korházba a tamási gyülekezet vezetője, egy kikezeletlen tüdőgyulladás következményei gyötörték - kérlek imádkozzatok érte, már jobban érzi magát.

2008. május 14., szerda

Ember tervez Isten végez

Régi a fenn említett közmondás, de ... igaz. Azt terveztem, hogy írok korábban de nem így lett. A hétvégén Sárika nagyon rosszul érezte magát, be kellett sürgősen vigyem az éjszaka kellős közepén a korházba és ... rajta lehetett segíteni, de a leendő gyermeket elveszítettük. A hétvégén így egyedül voltam itthon és szolgáltam a körzetben. Kedden Nagyfaluba lettem volna hivatalos egy vendég szolgálatra, de az Úr haza szólította Molnár Mihály tv. Biharról és így az ő temetésén szolgáltam. Sárika már itthon van és jobban érzi magát. Imádkozzatok értünk, szükségünk van rá.

2008. május 9., péntek

Háztartásban +

Ma is idehaza voltam és igyekeztem ügyeskedni. Takarítottunk az egész házban - készülünk Pünkösdre is, meg vártuk Sárika mamáját - aki a családunk legidősebb tagja 89 éves. Ebéd után ékezett meg Dédi, jól elbeszélgettünk szétnézett nálunk - elég ritkán lép ki a házból, főleg egszségi állapota miatt, na meg Vajdahunyad sincs a szomszédban. Jó volt a családi együttlét ... el is telt hamar az idő. Este Nyüveden, majd Tamásiban Bibliaóra. Holnap nem lesz blog írás, mert készülök az ünnepre, imádkozzatok értem - kb. Kedden jelentkezem.

2008. május 8., csütörtök

Csendes nap

Ma inkább a házimunka foglalt le, egy szobát kitakarítottam majd a konyhában ügyeskedtem. Hanni sokat segít átlag ő mosogat :) egyre ügyesebben. Ma olvasgattam és készültem az esti Bibliaórára. Úgy érzem a rohanó napokban szükség van ilyen csendesebb napokra is. A tegnap ígért képek itt jönnek: először a kert majd, a az utcaajtó, a kerítés és a garázskapu társaságában. Az elmúlt hetekben ugyanis a tamási testvérek és testvérnők ezeken fáradoztak.
És ami a kerítéstől nem látható: a virágos kertünk, sziklakert lesz belőle csak kell hozzunk hozzá sziklát.

2008. május 7., szerda

Vegyes nap

Ma felváltva voltam szakács és autószerelő. Hát ezek nem túl kompatibilis szakmák, de azért nem az autó főt meg és nem a kaja lett vazelinos :). Sárika elég gyengén van ezért a konyhában is igyekeztem ügyködni - meg lehetett enni, csak nem volt olyan ... háziasszony íze. A kocsinál valahol veszítettem a vizet, igaz nem sokat - de ezentúl remélem nem lesz annyi se. Ma felszereltem az utcaajtó zárját is. Holnap igyekszem képet is feltenni a kertünkkel és a szépre festett kerítéssel, utcaajtóval és kapuval. Este Imaóra volt Tamásiban.

Váradi nap

Kedden megint Váradra mentünk, a gázzal működő víz melegítő volt elromolva és megjavították. Ezen kívül Sárikának végeztettünk el egy sor aktuális analízist... s hadd ne soroljam a számlákat és a bevásárlást. Délután Biharon nyomáspróba alá rendeztem a gázvezetéket - úgy néz ki nagyjából minden OK, csak egy rend festés hiányzik még róla. A tető szerkezetet is jöttek megmérni, mert szeretnénk az imaházat és az új épületrészt egyszerre lefedni Lindab lemezzel. Este közösségi alkalmunk volt a férfi testvérekkel, amikor különös hangsúllyal imádkoztunk a gyülekezetünk családjaiért.

Kertészkedés

Hétfőn esedékes lett a kerti munka. Amit még Február végén elvetettünk szépen növekszik, vele a gaz is. Egy jó elválasztó mezsgyét kapáltam fel, mert ott a gaz már túl nagy volt. Közben a felhők is fújták a gyülekezőt, én meg még jobban siettem. Volt egy darab amit azért hagytunk vetetlenül a kert elején, mert oda szántuk a palántokat, most az lett felkapálva és összegereblyézve. Egy szomszéd segítségével el is palántoltunk amit lehetett. Mire végeztünk nyakunkon az eső. Délután Biharon voltan Úrvacsorát osztani a betegeknek, majd IFI órát tartottunk.

Anyáknapja

A május 1, a Mennybemenete napjára esett, de a következetes rossz idő amúgy is lehetetlenné tette a picknickezést. A hétvége fénypontja a vasárnapi Anyáknapja volt, a kovácsi testvérnők és testvére is velünk ünnepeltek, meg sokan más felőről is. Sárika is eljött Biharra, de nem érzte jól magát az egészsége miatt :).

2008. május 2., péntek

Család és gyülekezet

Az elmúlt három héten nem írtam, szégyenlem is magam. Ahhoz, hogy írjak az kell, hogy a gép előtt ülljek, ahhoz meg idő - ami mostnában nem volt. Biharon a gázhálózat cseréjét oldottam meg, még hátra van egy illesztés és - remélem az utolsó nyomáspróba. Másrészt az is lefoglalt, hogy több dolgom volt itthon, mivel a feleségem nehezen viselei az áldott állapotot. Hát ezt nem kürtöltem széjjel itt nektek, de az ismerőseink tudják - amúgy se lesz sokáig titok. Mivel veszélyeztetett a terhesség ezért Sárika inkább pihengél. Amúgy Március és Áprilisiban 2x annyit km. tettem meg mint máskor, ez is jelzi az elfoglaltságot. Rendszerességet nem tudok ezután se ígérni. Imádkozzatok értem.