2010. június 28., hétfő

Egymásra hangolódás – Házasok hétvégéje


Házasok hétvégéje volt a Bihari Baptista Gyülekezetben 2010 június 12.-13.-án. Előadóink Varga György és felesége Anikó voltak, akik Érdről (Magyarország) érkeztek, akiket az Úr 4 gyermekkel ajándékozott meg: 3 fiú, 1 leány.

A két nap alatt megvizsgáltuk: a házasság célját, házastársaink szükségleteit, elemeztük a kommunikációt a házasságban, beszéltünk a konfliktusok kezeléséről, az újrakezdésről és házastársunk építéséről. A következőkben igyekszünk vázlatosan visszaadni a két nap alatt elhangzott üzeneteket.

1. A házasság célja
Miért házasodnak meg az emberek? …mert szeretik egymást, mert ez a közös érdek, mert van egy közös cél. A házasság egy életre szóló küldetés (1Mózes 1,26-27), Isten képmására lettünk teremtve, tehát képesek vagyunk gondolkodni, aktív döntéseket hozni, vannak érzelmi megtapasztalásaink. A házasságunk is az Isteni képmást kell kövesse.

A Szentháromságban 1. az Atya: a döntő, 2. a Fiú: teljesíti az Atya akaratát és 3. Szentlélek: dicsőíti a Fiút. Így a saját házasságainkban 1. Isten van felül, Ő a döntő, 2. a Férj: felelősség hordozó és gyümölcstermő kell legyen 3. a Feleség: segítenie kell a férjét. Ahogyan az Isten iránti engedelmesség nem kedv után megy, ugyanúgy a házasságban sem megy mindig kedv után: ha a feleségnek nincs kedve mosogatni, akkor csinálja kedv nélkül!

2. Házastársunk szükségletei
Isten férfinek és nőnek teremtett bennünket, különbözőek vagyunk:
a férfi – küzd a harcokkal, a nő – társ. Amint szeretnéd, hogy veled cselekedjen a másik (férj, feleség), kezdd el te tenni azt. Vagyis gyere Istenhez, mondd el neki, fogadd el, ha nem érzed, hidd el, hogy lelked megelégíttetett. Tehát semmi sem lehetetlen egy házasságban sem.

Egy átfogó felmérés szerint a feleség (nő) szükségletei férjétől: a. gyengédség, biztonság, védelem, b. beszélgetés , c. őszinteség, d. anyagi biztonság, e. elkötelezettség a család iránt. A férj (férfi) szükségletei feleségétől: a. szexuális beteljesedés, b. társ a kikapcsolódásban, c. kellemes külső, d. támogató otthon, e. tisztelet és elismerés.

Ha a szükségek nincsenek betöltve, hiány alakul ki. Ezek a hiányok megnyilvánulhatnak: házasságon kívüli kapcsolatban, karrier vágyban, anyagiasságban, a gyermekekre való túlzott összpontosításban vagy közömbösségben. Mi a megoldás? Több minőségi időt tölteni egymással!

3. Kommunikáció – Hogyan mondjam el neked?
A kommunikáció nem más, mint beszélgetés egymással (férj-feleség), amikor megosztjuk egymás gondolatát, véleményét, meggyőződésünket, önmagamat a másik féllel. Ez kettős elkötelezettséget jelent: meghallgatni és megérteni a másikat. Ahhoz, hogy a másik fél meg tudjon érteni, világosan (érthetően) el kell mondjam saját gondolataimat, érzéseimet.

A kommunikációnak öt szintje van: 1. látszat kommunikáció, 2. tényközlés 3. gondolat közlés – ez utóbbiak inkább a férfiakra jellemzők, míg a következő kettő inkább a nőkre jellemző – 4. érzelem közlés és 5. én közlés. Minél mélyebb egy kapcsolatban a kommunikáció, annál jobb.


4. Konfliktus kezelése a házasságban
A konfliktus: egyet nem értés, mosolyszünet, problémák vannak – ezeket mind megoldani és feloldani kell. Miért vannak konfliktusok? 1. Mert nem vagyunk egyformák: Isten nőnek és férfinek teremtett, mert 2. kiürült az érzelmi tankunk vagy 3. Önzőek vagyunk. (Filippi 2,4)

Hogyan szoktuk ösztönösen kezelni a konfliktusokat? Teknős módjára – ez visszahúzódik, Görény módjára – ez támad, Kaméleon módjára – ez mindig enged, Bagoly módjára – ez bölcselkedik, Gorilla módjára – ez bármi áron nyerni akar.


Ezek közül egyik sem oldja meg a konfliktusokat, hanem helyes szívbeli hozzáállás kell: A HÁZASTÁRSAM NEM AZ ELLENSÉGEM!!! Ő A SZÖVETSÉGESEM. Elkötelezzük magunkat, hogy megoldunk MINDEN problémát / konfliktust és nem hagyunk megoldatlanul egyet sem.


5. Mit tegyünk, ha elrontottuk? Ezsdrás 10,1-4
A lelkünk igazi állapota csak a fényben látszik, nem a félhomályban. Az az igazi lelki állapot, amikor Isten ítél és felismerjük a szégyen állapotát vagyis azt, hogy valamit nem jól cselekedtünk. Hogyan szoktunk erre reagálni? Elfedezzük magunkat, eltakarjuk a valóságot,
a beszélgetésünk csak felszínes, megtanulunk jól viselkedni, kerüljük egymást, másokról beszélünk.

Vállald a felelősséget az állapotodról, ha valamit elrontottál, helyre kell hozni, ehhez szükséges a változásnak a következő folyamata: 1. felismerem, hogy vétkeztem az Isten ellen és társam ellen (őszinte bűnfelismerés) 2. nyilvános bűnvallás – néven nevezzük a hibát. Az ítélet összetör bennünket és 3. segítséget kell kérnünk Istentől, erőt merítve belőle, így 4. a kegyelem felszabadít. Vállald bátran a helyzeted, vállald a változás folyamatait és állj helyedre, Isten szerinti fényben járj!


6. Házastársunk építése: Efézus 5,21-33
A házasság szövetségi kapcsolat. Akivel szövetséget kötöttél, Istentől kapott társ. Küldetésünk, feladatunk van a másikkal szemben: engedelmesség, tisztelet, szeretet (1 Kor 13). A házasságban fontos a biztonság érzés. Ha felfedeztük a másik félben mi az erősség, akkor dicsérjük meg, mert a dicséret egy kapcsolatban olyan, mint a kenőanyag: csökkenti a súrlódást, növeli az élettartamot.

Mit bízott Isten a feleségre: engedelmes lelkülettel legyen férje iránt. Figyeljen oda, hogyan kezeli a férjét, ha hibázott vagy kudarcot vallott – ilyen esetben ne tolja le, hanem bátorítsa őt.

Mit bízott Isten a férjre: a férjnek építeni kell a feleségét. Rá bízta Isten a szeretetet: halálosan kell szeretni, áldozatok árán is, már annyira szereti a feleségét, hogy fáj: úgy kell szeretni a férjnek a feleséget, mint ahogy Krisztus is szerette az egyházat! A férj tekintse társnak a feleséget, táplálja és gondozza a feleségét, mert a legszebb virág a táplált feleség!


Határozd te is el: Én Isten szerint akarom élni a házasságom, a magam részét 100% meg akarom tenni, és együtt fogunk menni ezen az úton, amit Isten készített nekünk és soha nem mondunk le egymásról.

Áldásos két napban volt részünk, sok mindent tanulhattunk és tanultunk, az a vágyunk, hogy legyen mindenkinek Isten szerint való házassága.

Nincsenek megjegyzések: