2010. június 28., hétfő

Sámson oratórium

Következik a beszámoló és a képek: a kultúrház tele volt kb. 400 ember + a 70 tagú ének-zenekar.

Férfinap a Nagyváradi Missziókerületben

2010 június 19.-én a Rogériuszi Magyar Baptista Gyülekezetben 10 órakor gyülekeztek a férfi testvérek. Nagyváradi testvérek kezdeményezésére és meghívására az U.S.Á.-ból idelátogatott D.L. Lowry testvérünk, aki a nap előadója volt. A missziókerület vezetősége felkarolta a férfinap gondolatát és így több gyülekezetből együtt lehettünk mintegy 100-an.

Az alkalmat zenés áhítattal kezdtük meg, amit Mike József lelkipásztor vezetett, buzdítással szolgált Sorbán Barna diakónus és Szabó László helybeli lelkipásztor is. Simon József testvér mint helybeli lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta: mi férfiak évekkel később ébredtünk rá mint a testvérnők, hogy szükségünk van egy férfi csendes napra is (talán azért mert többet vagyunk magunk között gyűléseken ?!).

Lowry testvér egy önvizsgálatra indító igével szolgált felénk (Mt 5:27-30), tanítása tömör és világos volt, nem szándékozott megdicsérni a hallgatókat – mint azt előre is bocsátotta, hanem az Úr Jézus elvárásaihoz szerette volna emelni életünket. A tanítás Giorgiov Adrián testvérünk fordításában vált érthetővé magyar nyelven is.

Az igehirdetés főüzenete az „Erkölcsi tisztaság követése” volt, testvérünk rámutatott, hogy ez nehéz, mert az óemberünk és a napjaink világának a vonzása ellen kell mindezt megvalósítanunk. Figyelmeztetésként elhangzott, hogy a Sátán mindenkit megkísért és mi sem vagyunk kivételek ez alól, mert nem vagyunk „erősebbek mint Sámson, Istenfélőbbek mint Dávid, se bölcsebbek mint Salamon” – akik megkísértettek, és sajnos el is estek egy adott ponton. Tanításában kitért az Isten kegyelmére, amely esélyt ad az újrakezdéshez is.

Az erkölcsi tisztaság úgy érhető el, ha megadjuk annak az árát, az óemberünk halálba adását – annak kívánságaival együtt, ha szövetséget kötünk a szemünkkel mint Jób (Jób 31:1), imádkozó szívvel és a Szentlélek ereje által élünk. Testvérünk még kiemelte, hogy a tisztaság eredményeként nyitott lesz a szívünk Isten felé, megtudjuk őrizni a családi boldogságot, felszabadít a ellentétes neműekkel való barátságra és felkészít a menny számára.

Egy rövid kávészünet után következett a kérdez – felelek, ahol aktuális kérdésekre tömör és kedves válaszok érkeztek. Felemelő volt a Nagyváradi Roma Gyülekezet férfikarának a szolgálata is, testvéreink szép számban vettek részt az egész konferencián.

A missziókerület nevében Kovács Gyula elnök testvér megköszönte a helybeliek vendégszeretetét, majd a jelenlevők véleményét megkérdezve úgy határoztunk, hogy ha az Úr megtart, akkor lesz még folytatása az ilyen jellegű férfi napoknak. Az összejövetel végén közös étkezés következett, majd eltávoztunk otthonainkba gazdagodva a jó tanítással és az áldott közösséggel. Azzal a vággyal zárom soraim, hogy az Úr segítsen meg bennünket, mindenhol tiszta kezeket emelni fel (1 Tim 2:8) és úgy imádni a mi Istenünket és közbenjárni embertársainkért, önmagunkért, családunkért és közösségünkért.

Egymásra hangolódás – Házasok hétvégéje


Házasok hétvégéje volt a Bihari Baptista Gyülekezetben 2010 június 12.-13.-án. Előadóink Varga György és felesége Anikó voltak, akik Érdről (Magyarország) érkeztek, akiket az Úr 4 gyermekkel ajándékozott meg: 3 fiú, 1 leány.

A két nap alatt megvizsgáltuk: a házasság célját, házastársaink szükségleteit, elemeztük a kommunikációt a házasságban, beszéltünk a konfliktusok kezeléséről, az újrakezdésről és házastársunk építéséről. A következőkben igyekszünk vázlatosan visszaadni a két nap alatt elhangzott üzeneteket.

1. A házasság célja
Miért házasodnak meg az emberek? …mert szeretik egymást, mert ez a közös érdek, mert van egy közös cél. A házasság egy életre szóló küldetés (1Mózes 1,26-27), Isten képmására lettünk teremtve, tehát képesek vagyunk gondolkodni, aktív döntéseket hozni, vannak érzelmi megtapasztalásaink. A házasságunk is az Isteni képmást kell kövesse.

A Szentháromságban 1. az Atya: a döntő, 2. a Fiú: teljesíti az Atya akaratát és 3. Szentlélek: dicsőíti a Fiút. Így a saját házasságainkban 1. Isten van felül, Ő a döntő, 2. a Férj: felelősség hordozó és gyümölcstermő kell legyen 3. a Feleség: segítenie kell a férjét. Ahogyan az Isten iránti engedelmesség nem kedv után megy, ugyanúgy a házasságban sem megy mindig kedv után: ha a feleségnek nincs kedve mosogatni, akkor csinálja kedv nélkül!

2. Házastársunk szükségletei
Isten férfinek és nőnek teremtett bennünket, különbözőek vagyunk:
a férfi – küzd a harcokkal, a nő – társ. Amint szeretnéd, hogy veled cselekedjen a másik (férj, feleség), kezdd el te tenni azt. Vagyis gyere Istenhez, mondd el neki, fogadd el, ha nem érzed, hidd el, hogy lelked megelégíttetett. Tehát semmi sem lehetetlen egy házasságban sem.

Egy átfogó felmérés szerint a feleség (nő) szükségletei férjétől: a. gyengédség, biztonság, védelem, b. beszélgetés , c. őszinteség, d. anyagi biztonság, e. elkötelezettség a család iránt. A férj (férfi) szükségletei feleségétől: a. szexuális beteljesedés, b. társ a kikapcsolódásban, c. kellemes külső, d. támogató otthon, e. tisztelet és elismerés.

Ha a szükségek nincsenek betöltve, hiány alakul ki. Ezek a hiányok megnyilvánulhatnak: házasságon kívüli kapcsolatban, karrier vágyban, anyagiasságban, a gyermekekre való túlzott összpontosításban vagy közömbösségben. Mi a megoldás? Több minőségi időt tölteni egymással!

3. Kommunikáció – Hogyan mondjam el neked?
A kommunikáció nem más, mint beszélgetés egymással (férj-feleség), amikor megosztjuk egymás gondolatát, véleményét, meggyőződésünket, önmagamat a másik féllel. Ez kettős elkötelezettséget jelent: meghallgatni és megérteni a másikat. Ahhoz, hogy a másik fél meg tudjon érteni, világosan (érthetően) el kell mondjam saját gondolataimat, érzéseimet.

A kommunikációnak öt szintje van: 1. látszat kommunikáció, 2. tényközlés 3. gondolat közlés – ez utóbbiak inkább a férfiakra jellemzők, míg a következő kettő inkább a nőkre jellemző – 4. érzelem közlés és 5. én közlés. Minél mélyebb egy kapcsolatban a kommunikáció, annál jobb.


4. Konfliktus kezelése a házasságban
A konfliktus: egyet nem értés, mosolyszünet, problémák vannak – ezeket mind megoldani és feloldani kell. Miért vannak konfliktusok? 1. Mert nem vagyunk egyformák: Isten nőnek és férfinek teremtett, mert 2. kiürült az érzelmi tankunk vagy 3. Önzőek vagyunk. (Filippi 2,4)

Hogyan szoktuk ösztönösen kezelni a konfliktusokat? Teknős módjára – ez visszahúzódik, Görény módjára – ez támad, Kaméleon módjára – ez mindig enged, Bagoly módjára – ez bölcselkedik, Gorilla módjára – ez bármi áron nyerni akar.


Ezek közül egyik sem oldja meg a konfliktusokat, hanem helyes szívbeli hozzáállás kell: A HÁZASTÁRSAM NEM AZ ELLENSÉGEM!!! Ő A SZÖVETSÉGESEM. Elkötelezzük magunkat, hogy megoldunk MINDEN problémát / konfliktust és nem hagyunk megoldatlanul egyet sem.


5. Mit tegyünk, ha elrontottuk? Ezsdrás 10,1-4
A lelkünk igazi állapota csak a fényben látszik, nem a félhomályban. Az az igazi lelki állapot, amikor Isten ítél és felismerjük a szégyen állapotát vagyis azt, hogy valamit nem jól cselekedtünk. Hogyan szoktunk erre reagálni? Elfedezzük magunkat, eltakarjuk a valóságot,
a beszélgetésünk csak felszínes, megtanulunk jól viselkedni, kerüljük egymást, másokról beszélünk.

Vállald a felelősséget az állapotodról, ha valamit elrontottál, helyre kell hozni, ehhez szükséges a változásnak a következő folyamata: 1. felismerem, hogy vétkeztem az Isten ellen és társam ellen (őszinte bűnfelismerés) 2. nyilvános bűnvallás – néven nevezzük a hibát. Az ítélet összetör bennünket és 3. segítséget kell kérnünk Istentől, erőt merítve belőle, így 4. a kegyelem felszabadít. Vállald bátran a helyzeted, vállald a változás folyamatait és állj helyedre, Isten szerinti fényben járj!


6. Házastársunk építése: Efézus 5,21-33
A házasság szövetségi kapcsolat. Akivel szövetséget kötöttél, Istentől kapott társ. Küldetésünk, feladatunk van a másikkal szemben: engedelmesség, tisztelet, szeretet (1 Kor 13). A házasságban fontos a biztonság érzés. Ha felfedeztük a másik félben mi az erősség, akkor dicsérjük meg, mert a dicséret egy kapcsolatban olyan, mint a kenőanyag: csökkenti a súrlódást, növeli az élettartamot.

Mit bízott Isten a feleségre: engedelmes lelkülettel legyen férje iránt. Figyeljen oda, hogyan kezeli a férjét, ha hibázott vagy kudarcot vallott – ilyen esetben ne tolja le, hanem bátorítsa őt.

Mit bízott Isten a férjre: a férjnek építeni kell a feleségét. Rá bízta Isten a szeretetet: halálosan kell szeretni, áldozatok árán is, már annyira szereti a feleségét, hogy fáj: úgy kell szeretni a férjnek a feleséget, mint ahogy Krisztus is szerette az egyházat! A férj tekintse társnak a feleséget, táplálja és gondozza a feleségét, mert a legszebb virág a táplált feleség!


Határozd te is el: Én Isten szerint akarom élni a házasságom, a magam részét 100% meg akarom tenni, és együtt fogunk menni ezen az úton, amit Isten készített nekünk és soha nem mondunk le egymásról.

Áldásos két napban volt részünk, sok mindent tanulhattunk és tanultunk, az a vágyunk, hogy legyen mindenkinek Isten szerint való házassága.

Eljegyzési képek

a jegyesek: Kocsis Orsolya és Kerekes Béla


a tágabb Kocsis család egy része


Johanna és a jegyesek


az eljegyzési teremben

Evangélizáció és bemerítés Bihari Roma Gyülekezetben


Az Úr kegyelméből 2010. júniusának első hetében az Isten országa közel jött a bihari romákhoz, szó szerint és lélekben is. Egy missziós sátrat állítottunk fel a roma telep közvetlen szomszédságában, így Isten igéje elérhetővé vált mindenki számára.


Biharon több éve folyik a roma misszió a helybeli gyülekezetből indult szolgálattevő testvérek fáradozása árán, akiket a Nagyváradi Roma testvérek segítettek Kajcza János lelkipásztor vezetésével. Az elmúlt évben volt az első bemerítés közülük (5 tag), a megalakult gyülekezetnek a helybeli magyar gyülekezet átadta a régi lelkipásztori lakás nagyobbik részét imateremnek. Ebben az évben a bihari Roma Gyülekezet a helybeli Magyar Gyülekezet misszió állomása lett és továbbra is Nagyváradi Roma Gyülekezettel közösen szervezzük a lelki munkát.


A missziós sátorban estéről estére egyre többen jelentek meg és hoztak döntést az Úr Jézus mellett, a környező falvakból is többen eljöttek a romák közül. Igehirdetéssel szolgáltak: Kajcza János, Bodor Sándor, Papp Dezső, Szabó László, Nagy István, Bödő Zoltán, D.L. Lowry testvérek. Minden este a Nagyváradi Roma Gyülekezetből jöttek testvérek, akik énekekkel és személyes bizonyságtevésekkel szolgáltak és bátorították a résztvevőket a megtérésre. Öröm volt látni a testvérek életében a változásokat és azt a vágyat, hogy másokat is az Úrhoz vezessenek; jó volt együtt munkálkodni testvéreinkkel, akik minden munkában kivették részüket, hogy népük közeledhessen az Úrhoz.


Vasárnap az evangélizációs hét záró alkalmán a kultúrházban gyűltünk össze, felemelő volt a népes gyülekezet előtt a Nagyváradi Roma testvérek éneklése és a fehér ruhások személyes bizonyságtétele, akik az elmúlt evangélizáló alkalmak gyümölcsei. Igehirdetéssel Albert István Zsolt helybeli lelkipásztor szolgált a Luk 4:16-22 alapján, a bemerítést Kajcza János lelkipásztor végezte. A megtérésre való felhívásra sokan válaszoltak pozitívan, főleg a szomszédos biharfélegyházi hallgatók közül.



A helybeli missziófelelős Balogh Sándor testvér énekkel és bizonyságtevéssel biztatta a hallgatókat a hitben való megmaradásra. Az Úr áldását kívánjuk az új tagok életére és a gyülekezet missziójára is.

Mi mindenre nem jó a blog?

Több blog író társam megjegyezte már, hogy írásaink valamilyen formában saját magunknak is szólnak. Például egy év végén vissza lehet nézni a fontosabb eseményeket – és most lehet nevettek :) jogosan, mert ha nem írtam le, akkor nincs mit visszaolvasni. De van egy másik tapasztalatom is, ellátogatunk olyan ismerősökhöz, akikkel ritkábban találkozunk és kérdik: na mi még történt veletek? Ilyen például a vajdahunyadi volt szomszédunk, akik amúgy románok, de négy év távlatából is jó barátaink. Mire én: gyere mutassam meg és kinyitom a saját blogomat és a történetekhez ott van a képes album is.

Nos az utóbbi időben több minden történt amiről be akarok röviden számolni. A következő napokban majd részletezem is kissé.

Május végén és Június első hetében evangélizálás és bemerítés volt Biharon a Baptista Roma Gyülekezetben.

Paptamásiban volt egy eljegyzés Június 5.-én Kerekes Béla és Kocsis Orsolya voltak az ünnepeltek.

Június 12.-13. között Biharon a házasoknak tartottunk hétvégi konferenciát. Mi is megérdemeljük vagy nem? Tartottunk már a körzetben az elmúlt 4 év alatt Regionális Ifjúsági Konferenciát, Leány Konferenciát és Fiú Konferenciát, most a házasokon volt a sor. Egy áldott alkalmunk volt, előadóink voltak Varga György lkp. és felesége Anikó Érdől (M. o.).

Majd áhítat írással voltam elfoglalva – ha megérjük jövőre megjelenik majd a Szövetségünk hivatalos kiadványaként, imádkozom, hogy sokaknak legyen hasznára és Istennek dicsőségére.

Június 27.-én Paptamásiban egy áldott eseményre került sor, a nagyváradi ének-zenekarral közösen előadtuk a SÁMSON oratóriumot, a zsúfolásig megtelt terem előtt, majd Sámson életéből kiindulva hirdettem a Jóhírt.

Mint láthatjátok eseménydús volt az életünk és áldásokban volt részünk, amiért hála a mi Urunknak. Imádkozzatok továbbra is értünk és az Úr munkájáért amiben igyekszünk foglalatoskodni.

Ha ezen eseményekről a beszámolókat feltettem, akkor következik valami extra is. Várjátok csak ki. Remélem nem kell azért túl sokáig várni.